Skip to content

D точка

April 22, 2013

 

Има еден поглед, само еден е на светот

И можда за истиот тој поглед се напишани илјадници песни

Што вриштат од радио станици дури девојки расплакани лица кријат зад нечисти прозори во такси,

Дури момци душата си ја ситнат на по 500-тки, ја диплат меѓу трета и четврта жица таму, без збор ја раздаваат, срце је моје виолина дури пее шеретски тој највисокиот,

Ради истиот тој поглед душите им се смејат на момчиња и девојки, како на дечиња тазе проодени,

Им се смејат и ечат како свадбени камбани

во пролет дури се шетаат во парк кај езерцата,

наместо бомбони на излез од матично, шеќерна волна дури јадат во последниот вагон во Луна парк.

За истиот тој поглед се напишани илјадници песни,

Во себе A- cappella испеани,

Сочувани, на листови стари пожолтени,

На сметки, на салфетки, во “драфтс”, на прва и последна страна од нечија душа, наопаку превртена.

Ради тој еден поглед сите брчки на лицето  и’ се измазнуваат на баба ми,

Станува иста како на онаа сликата урамена, девојка кога е од мене помлада,

И очите и светнуваат ѓоа два алтани од галичка носија,

За дедо ми кога раскажува.

Тој еден поглед,

Погодува точно во процепот од каде светлина прима душата,

Од каде се храни и  со светови други се поврзува

Во онаа, нека биде D-точка, D зашто така ја крстив,

Д зашто е убава буква, зашто е моја,

Е баш таму погодува тој еден поглед,

Само еден и само мој,

Кај што не ќе можат сите погледи на светот да погодат,

Кај што не ќе знаат, зашто ни до најмалата трепка нема да му се,

До најмалата трепка што не се мрда, што не дише дури ме гледа,

Додека баш во центар на D ме погаѓа.

И генерации ќе се сменат, и реки ќе пресушат,

И планети нови ќе измислат и ќе ги пронајдат,

И ружата на Малиот принц ќе мириса,

Држави нови ќе прогласат и нови азбуки,

Ќе се чудат на нашава кирилица и на стихови смотани во ворд 2007 зачувани,

а тој еден поглед ќе остане…

Ќе остане и ќе се памети,

Како што првото зборче мајка го памети,

Ќе остане…и нечија душа ќе храни

И срца ќе грее

И брчки ќе измазнува

И животи нови ќе роди

Дури бијат ѕвона и камбани,

Под некои други сонца

На некои други простори.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: