Skip to content

Ќе смислам ново “те сакам”

January 18, 2013

За некој што го заслужува тоа. Мора да постои ново “те сакам”. Не како она, толку закоравено што мириса на стари изветвени алишта што се носат од навика. За по дома.  И толку ефтино како лошо вино во пластична амбалажа што сите го делат. Непотребно и грдо. Уникатно како модерна СМС порака за верски празник. Како “Еве” на “Што правиш?” Темелно и вистинито како вест од македонски медиум, чисто како трет ден снег во Скопје, одвратно како српски турбо фолк. Не, не такво “те сакам”. Бедно и истрошено како безлична стара проститутка…”Те сакам”. Бегај бе.

Во новото “те сакам” се содржат сите неописливи нешта на кои мислиш дури го изговоруваш. И се’ она што немаш храброст да го помислиш. На новото “те сакам” не му се потребни тие два досадни збора. Не му е потребен ни синоним. Зборовите тежат, дури и кога се најискрени. Ова “те сакам” е помудро, похрабро, поискрено. Во себе ги содржи сите желби, сите спомени и визии, насмевки, радости, успеси, стравови и повторни обиди…Се’ е тука. Сета среќа и гордост, сиот грев и каење, сета убавина на овој свет, страст, копнеж и посветеност. Се’ е тука. Ова “те сакам” гали како smooth jazz во недела и мириса на јаболко и цимет. Новото “те сакам” e старото “те сакам”- она првото, детското. Длабоко, а лесно. Сеприсутно и силно. Новото “те сакам” не е за секого. И секој не е за новото “те сакам”.

A можеби сепак постои уште нешто вечно, освен промените. За некој што го заслужува тоа.

Advertisements
2 Comments
  1. Marthini permalink

    Прекрасно!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Блог избор [Јануари, 2013] | Кригла Пиво

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: