Skip to content

Коледе

January 6, 2012

 

Коледе леде,

Станало деде,

Баба дури преде,

За рака ја зеде

И в одаи ја поведе…

 

Коледе леде,

Денес е Бадник,

Слави секој радник,

Жени месат (купуваат) пити,

Сите деца сити,

Лепчето се врти,

Лепчето се крши,

Паричка се бара,

Без местенки и превара.

 

Коледе леде,

Ората се вртат,

Ракии се грејат,

Веселковци пејат.

 

Коледе леде,

дојде касно утро,

огновите стивнаа,

пијаниците здивнаа,

мандарините поскапеа,

коледарите заминаа,

само дождов врне…и уште врне да му …. капката.

 

Коледе леде,

На деде му се падна паричката,

си ја гушна бабичката,

од одаи излезе среќен

па цела година да е бериќетен!

 

П.С. Гускини шаткини КОЛЕДЕЕЕЕ!

Advertisements
2 Comments
  1. Честит ти Божиќ и пријатен ти викенд !

  2. Честит Божиќ, за многу години здравје и убавини! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: